Friday, September 1, 2017

Kuo pasaldinti sveiką gyvenseną?

Sveikos gyvensenos propaguotojai vieningai sutaria, kad cukrus nėra sveika, bet nesutaria, kaip geriausia saldinti savo gyvenimą, kai jau visiškai mirtinai norisi kažko skanaus. Stevia saldiklis didelėmis dozėmis sukelia skrandžio negalavimus, agavų sirupas priskiriamas blogiesiems saldikliams, tai kas belieka? Aš manau, kad mums artimiausias ir tinkamiausias pagal regioną yra medus, o dar geriau tai tikras, lietuviškas medus. Medus tinkamas visiems šaltiems patiekalams, bet jo negalima kaitinti, nes kaitinant išsiskiria kancerogenai. Jau kelias savaites bandžiau vietoje cukraus naudoti tik medų ir kol kas nesusidūriau su poreikiu jį naudoti kaitinant. Aišku, vasara ne arbatų sezonas, bet nuoširdžiai nežinau ar net ir arbatų sezonui atėjus aš saldinsiu arbatą, nes praktiškai atpratau nuo saldumo ir vieno medaus indelio man paprastai užtenka keliems mėnesiams.




Medaus panaudojimo galimybės labai plačios. Skystą medų galima valgyti su riešutais, agurkais, baltu sūriu. Visi šie patiekalai man primena mamą ir močiutę, kurios mus, vaikus, vaišindavo tokiais desertais. Tuo metu saldainių nebuvo didelis pasirinkimas, o su medumi galėjai paskaninti beveik viską. Labai nustebau kai įkėlus nuotrauką su agurkais instagram mamos rašė, kad nėra ragavusios agurkų su medumi. Suskubkit, kol dar sezonas, būtinai paragaukit, nes skonis tiesiog fantastiškas.


Kadangi mano dukra taip pat buvo neragavusi tokio skanumyno, tai pasidarėm medaus ir agurkų balių. Skysto medaus parūpino "Avilio istorijos" bitynas, o mums beliko pasiskinti agurkų. Mano dukrai labai patiko. Tiesa, ne agurkai, o pats medus. Ji medų laižė tiesiai nuo medinės mentelės, kaip čiulpinuką.


Aš visai nesibaimindama duodu savo dukrai "Avilio istorijos" medaus, nes žinau, kad jame bitės neša medų iš gėlių, o ne iš paduoto cukraus. Galima įsigyti skirtingų medaus rūšių. Taip pat, medus teigiamai veikia mūsų organizmus, nes turi antibakterinį, priešuždegiminį ir priešalerginį poveikį. Meduje yra mineralinių medžiagų, medus skiriamas skirtingų ligų gydymui ir profilaktikai. Medų galima naudoti ne tik maistui, bet ir įtrynimams, masažams.


Medus taip pat pagerina gaminamo maisto kvapą ir skonį. Tuo puikiai įsitikinau gamindama Gražinos Gum tortuką "Kokosinė Varškė". Kokosų skonis buvo net gi sodresnis nei prieš tai įdėtų drožlių, bet kad tai galėjo įtakoti medus supratau tik perskaičiusi šį faktą internete.






Vis gi galima įsigyti skysto medaus ir kieto, tai pasiteiravau "Avilio istorijos" sertifikuoto medaus bityno įkūrėjos Jolitos Buinauskaitės-Smaidrienės apie medaus savybes:
Medaus kristalizacija - natūralus procesas ir medaus kokybė nuo to nepablogėja. Medaus konsistencija priklauso nuo medaus cheminės sudėties, laikymo trukmės, laikymo sąlygų, kristalizacijos laipsnio. Šviežias 4-10 savaičių medus yra skystas, vėliau prasideda kristalizacijos procesas, medaus klampumas padidėja.





Juo daugiau meduje gliukozės, tuo greičiau jis kristalizuojasi. Vientisa kristalizacija rodo, kad medus geras, subrendęs. Susikristalizavęs, gerai uždarytas medus kokybės nepraranda daugelį metų.



Reikia atsiminti,kad skirtingose vietose yra skirtinga augmenija,kad bitės niekada nesuneša medaus tik grynai iš vienos rūšies augalų, todėl tos pačios rūšies (liepų, aviečių, pievų ir kt.) medus iš skirtingų vietų gali truputį skirtis skoniu,spalva, kvapu. Sąlyginai medus skirstomas pagal kilmę, dažniausiai pagal žiedadulkių kiekį arba rinkimo laiką.


Pabaigai noriu paminėti, kad nereikia bijoti nusipirkti kieto medaus, nes kietas medus yra natūralus. Blogiau yra nusipirkti skysto medaus ne sezono metu. Kodėl? Jei nusiperkate skysto medaus žiemą, tai matyt reiškia, kad tas medus buvo ištirpdytas, o kaitinant prarado visas gerąsias savybes. Taip kad skystas medus vasarą, o kietas žiemą. Skanaus ;)


"Avilio istorijos" medus mūsų šeimai labai patiko, tad norime pradžiuginti ir savo skaitytojus, bei dviems iš jūsų padovanoti po 400 g medaus, tokio paties kokį ragavome ir mes. Užsukite į mūsų Facebook ir sudalyvaukite konkurse. ;) 


Mano blogas visą laiką laukia jūsų, tai pat mane galite sekti facebook paskyroje ir instagram profilyje, kviečiu jungtis ir prie facebook grupės apie pirkinius iki 5 eurų, į kurią keliu savo radinukus iki 5 eurų ir labai laukiu jūsų!

Iki, MadMom

No comments:

Post a Comment