Sunday, April 9, 2017

Receptas: Pilnais žandais žandų

Šiandien noriu pabandyti aprašyti tai ką gaminu, kai noriu palepinti savo vyrą. Jau pirmais mūsų draugystės metais aš puikiai žinojau ką jam dovanosiu su gimtadieniu. Tai buvo mėsos tortas ir taip, aš pataikiau į dešimtuką. :) Mano vyras yra visiškas mėsėdis, o aš esu baisi kulinarė. Bet žiūrėdama kaip jis gamina, po truputį tobulėju ir bent jau išmokstu gaminti pagal jo receptus. Taip pat jo receptus aš kartais papildau kokiu įdomesniu skoniu ir tai man sekasi tikrai neblogai, bet per daug nenukrypstant į mano interpretacijas.

Prieš porą dienų gaminau vieną iš mėgstamiausių patiekalų mūsų šeimoje: vyne troškintus jaučio žandus. Jei jau išsigandote dėl vyno, tai 4h kepant alkoholio maiste beveik nebelieka, tad galite drąsiai valgyti patys ir maitinti vaikus. Alkoholio kiekis patiekale prilygsta kefyrui, o juk jį duodate vaikams?
Trumpai tariant dažniausiai reikia bent 30 sekundžių kaitinti vyną, kad jis pradėtų garuoti, o tuomet jį išgarinti:
You need to cook a sauce for at least 20 to 30 seconds after adding wine to it to allow the alcohol to evaporate. Since alcohol evaporates at 172°F (78°C), any sauce or stew that is simmering or boiling is certainly hot enough to evaporate the alcohol. (Šaltinis norintiems daugiau informacijos)

Kodėl jaučio žandai? Iš tiesų paragavome "Butcher" restorane, buvo tikrai skanu ir nusprendėme pasigaminti namie. Tiesa, jaučio žandai nėra labai populiari prekė, tad juos perkame specializuotose mėsos parduotuvėse pvz "Steak supply", kur jie būna jau pabrandinti ir yra sodresnio skonio. Perku dviejų žandų pakuotę, apie 1kg ir gaminu vienu metu, nes gamybos procesas yra ilgas, be to keturių žmonių šeimoje gaunasi po 250g asmeniui, o vaikai juos labai mėgsta, tad kartais net gi tenka atiduoti dalį savo porcijos.

Čia yra Jamie Oliver receptas patobulintas pagal mūsų šeimos pomėgius, pvz išėmus svogūnus, kurių aš nemėgstu ir pridėjus kitų ingridinetų. 

Mano receptui prireiks:
  • 1kg jaučio žandų
  • 0,5 butelio (apie 375ml) raudonojo sauso vyno
  • Druskos
  • Pipirų maltų ir žirneliais
  • Lauro lapų
  • Kvapiųjų pipirų žirnelių
  • 3-4 Česnako skiltelių pagal skonį
  • Natūralaus sultinio, jei turite, jei neturite, geriau nedėkit jokio nei sultinio kubelis
  • Džiovintos čili paprikos (galima nedėti)
  • Spanguolių (galima nedėti)
  • Cinamono lazdelės (galima nedėti)
Apie ingredientus. Esu gaminusi ir be sultinio, be čili, bet gavosi taip pat gerai. Jei nemėgstate česnako- nedėkit ir jo. Taip pat spanguolės ir cinamonas buvo bandyti pirmą kartą. Nepasakyčiau, kad spanguolės davė daug skonio, tad tikrai nepralošit neįdėję. Cinamonas jautėsi gal net gi per ryškiai, tad aš po 2h kepimo jį išėmiau. Vis gi gerai, nes buvo ir taip aiškiai juntamas cinamonas. Nežinau ar rekomenduoju jo dėti, bet jei mėgstat- dėkit, tik nepamirškit išimti viduryje kepimo, kad cinamonas neužgožtų viso patiekalo skonio.

Eiga:
Pirmiausiai žandus pasūdom, papipirinam ir metam į keptuvę ant maksimalios ugnies. Be jokių papildomų riebalų. Apdeginam iš visų pusių. Taip taip ir ant šonų pakepam. Kol paruduos arba biški pajuoduos. Va taip dailiai kepa ant šono :)


Žandai yra gana trikampiai, tad bus du pagrindiniai paviršiai ir trys šonai ant kurių būtina pakepti. Kai jau apkepinėjam paskutinį šoną, kartu įmetam pakepti smulkintas arba nepjaustytas česnako skilteles, spanguoles, lauro lapą, cinamono lazdelę ir po minutės užpilame pusę butelio vyno. :) Į vyną merkiam ryšulėlį juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų žirnelių, čilio. Jei jums vienodai ar pipiriukai plaukios, galit dėti ir palaidus, man nepatinka... :) Staigiai sukam ugnį, nes vynas labai putoja, tai kad nepabėgtų. :) Tada nugarinam apie pusę vyno ir pilam natūralų sultinį. Jei sultinio neturit, pilkit tiesiog vandenį. Nedėkit parduotuvinio sultinio, nes viską sugadinsit. ;) Nugarinam vyno ir sultinio (arba vandens) mišinį, kad jis apsemtų apie pusę mėsos. Tuomet apsukam folija keptuvę, nuimam rankeną ir metam į 140 laipsnių orkaitę. Kepam apie 4h, nors nekantriai esame valgę ir po 3h. :) Geriausiai šį patiekalą vakarienei pradėti ruošti iškart po pietų. :)

Kol kepa galit pasiruošti patinkantį garnyrą. Iškepę žandai supjaustomi riekelėmis, mėsa pati skiriasi ir yra be galo minkšta. Vaikai valgė daug, mes su vyru irgi. Suvalgėm viską. Vyras liko pavalgęs ir patenkintas, o tas yra svarbiausia. Valgėme su šviežiomis daržovėmis, nes kūdinamės... Nors labiausiai rekomenduočiau patiekti su bulvių koše ant kurios galite užpilti nuo mėsos likusio nugarinto padažo, tada bus bent 10 kartų skaniau :)

Mano blogas visą laiką laukia jūsų, tai pat mane galite sekti facebook paskyroje ir instagram profilyje, kviečiu jungtis ir prie facebook grupės apie pirkinius iki 5 eurų, į kurią keliu savo radinukus iki 5 eurų ir labai laukiu jūsų!

Iki, MadMom

No comments:

Post a Comment