Saturday, February 11, 2017

Vaikas valgo tik makaronus?

Dažnai kai mamos kalba apie vaikų mitybą, tai išgirstu sakant "Mano vaikas valgo tik makaronus." arba "Mėgstamiausias patiekas yra makaronai." arba "Valgo tik makaronus ir varškėčius.". Vaikai dažnai būna tokie "miltiniai" (kaip mano mama pasakytų), t.y. nemėgsta mėsos, daržovių, o geriausias maistas tai blynai, makaronai, varškėčiai ir batonas. Gal skamba ir juokingai, bet taip yra. Šiandien noriu pasidalinti savo atradimu makaronų srityje. Aš šiaip nesu makaronų mėgėja ir pas mus šeimoje jie valgomi labai retai, nes mano vaikai valgo viską. Rimtai viską. Taip pat ir alyvuoges, ir žuvį, ir mėsą, ir salotas, ir vaisius - viską. Bet nu tie makaronai... Kavinėse užsisakinėja tik makaronus ir bulves "Fri", pamatę net dreba... Kaip koks saldumynas! Bet aš manau, kad jei jau nusileidžiam ir valgom makaronus, tai jie turi būti bent jau geri ir kokybiški, todėl nesirenku pačių pirmų, lietuviškų, baltų miltų makaronų. Mūsų šeima bandė makaronus su pomidorais, bazilikais, sepijų rašalu, grikių miltų makaronus, ryžių makaronus, bet dažniausiai naudojame kietųjų kviečių makaronus.

Prieš kelias dienas iš "Bio Sala" įsigijome dar dviejų mums dar neragautų rūšių "ALCE NERO" makaronų.


Kai gaminau leidau vyrui išsirinkti kurių nori, tai jis iškarto sakė, kad nori pabandyti žaliuosius "ALCE NERO" makaronus su dilgėlėmis. Pirmą kartą tokius gaminau ir valgiau!!!

Makaronus su dilgėlėmis išsirinkau dėl gerųjų dilgėlių savybių:

  • Dilgėlių ekstraktai pagerina viršutinių kvėpavimo takų veiklą, kas aktualu žiemos sezonu;
  • Skatina kraujo krešumą, kas labai aktualu man, nes mano kraujo krešumas labai prastas;
  • Dilgėlėse yra vitaminų: C, K, B1;
  • Jose yra geležies, kuri labai svarbi gyvybiniams organizmo procesams, kaip deguonies įsisavinimas;
  • Taip pat jose yra kalcio, kalio, kurie svarbūs augančiam organizmui ir dar daug visokio gėrio!

Daugiau apie dilgėles galite pasiskaityti internete. Man labiausiai patiko, kad jose yra geležies, nes abu vaikai vis balansuoja ant geležies rodiklių ribos ir tenka gerti įvairius papildus, tad natūralūs geležies šaltiniai labai dažnai naudojami mūsų namuose. Nors ir žinau, kad augalinė geležis yra mažiau pasisavinama nei gyvulinė geležis, bet kažkiek jos vis tiek pasisavinama.


Ruošiau paprastai, naudodamasi instrukcijomis ant pakuotės. Makaronus dėjau į verdantį pasūdytą vandenį, viriau 9 minutes. Taip pat į verdančius makaronus visą laiką įlašinu lašelį aliejaus, kad jie nesuliptų. Kai reikia vos lašelio aliejaus, tai naudoju gerą aliejų, šiandien naudojau "Hempus" kanapių aliejų, nes vis gi jei noriu vyrui ir vaikams įsiūlyti sveikų produktų, tai juos reikia paslėpti. :)


Šiaip aprašyčiau visą receptą, bet naudojau naminius produktus, tad tikslios naminio pomidorų padažo sudėties nežinau, nes jį gamino mano mylimas vyras. Taip pat kartu pakepinau ir dešrelių, nes tiesiog norėjau pagaminti pietus iš to, ko buvo namuose, kad nereiktų bėgti į parduotuvę. Aišku pipirai, paprikos ir čili milteliai. Viską sumaišius patiekiau su "Džiugo" sūriu, nes aš nuo jo priklausoma. :)


Vyras pradžioj gan skeptiškai žiūrėjo, bet po to pareiškė, kad per mažai pagaminau, nors viriau pusę pakuotės, o makaronų puodas gavosi gigantiškas. Tai manau, kad įvertinimas tikrai teigiamas.

Apie makaronų skonį, tai dilgėlės priduoda labai smagų šviežumo ir žalumo skonį, sunku apibūdinti. Skonis gavosi gana panašus į makaronų su špinatais, bet naudingumas didesnis! Mūsų šeimai jie labai patiko. Taip pat, makaronai labai grublėti, tai puikiai sugėrė padažą, neliko vandeningi, nors maišant įpyliau ir makaronų nuoviro (išmokau iš Jamie Oliver'io) :)


Taip pat labai nemėgstu praimtų birių produktų pakuočių, nes jas gali išversti pats arba vaikai, o po to sugadini produktą ir turi daug darbo. Jau prieš kelis mėnesius mano namuose apsigyveno mažas pakuočių sulydytojas. Koks tai yra naudingas dalykas! Kol neturėjau, tai atrodė visai nereikalingas, o dabar kai turiu, tai nežinau kaip be jo galėjau gyventi? :) Praimtą makaronų pakuotę iškart užlydžiau ir tvarka! Aparačiuką pirkau iš ebay, kaina juokinga, o labai naudingas dalykas gaminant namuose. Taip pat labai gerai užlydyti vaikų nebaigtus sausainius, kad nesudrėktų, ar čipsus, jei mėgstate jais pasilepinti ir neįveikiate visos pakuotės. Po to atplėši kaip naują pakuotę! O dar smagiau, kad jis magnetinis, tai tiesiog prilipdai prie šaldytuvo, o kai reikia nusiimi! Tiesa, jis su kaitinimo elementu, tai kabinkit ten kur nepasiekia vaikai. ;)

Antri makaronai buvo mūsų mėgstamų kietųjų kviečių makaronai "ALCE NERO".


Būtent tokius išsirinkau, nes šios formos makaronų niekada nebuvau pirkusi, o internete pamačiau labai smagų užsiėmimą su vaikais.

Prie stalo prilipdai plastilino rutuliukus, į juos įbedi po spagghetti ir tuomet ant tokių bokštų galima verti PENNE formos makaronus. Tai nupirkau, kad galėtume pažaisti, o po to išvirti ir suvalgyti.

(Nuotrauka iš: http://mykidcraft.com/images/pasta-threading-game-fine-motor-skills8.jpg)

Daviau dukrai išbandyti šį žaidimą, tai gavosi truputį ne taip, kaip čia pavaizduota... Ji suvėrė keletą makaronų, tada spagghetti pradėjo lūžinėti. Dukra pasidarė nebepatenkinta, tada pabandė ant makaronų užverti kelias baronkėles ir galiausiai sulūžus spagghetti nusprendė, kad nieko ji ant jų nevers. Pasiimė plastilino rutuliukus, į juos suvėrė spagghetti lūženas ir pasidarė mažų ežiukų :D

Žodžiu, užsiėmimas jau gerą motoriką turintiems vaikams ir tokiems, kurie turi kantrybės, nes manoji, tai labai greita. Pagaminusi savo ežiukus irgi taip pat greitai viską išrinko ir suskirstė atgal į plastilino gabaliukų krūvelę, plastelinuotų spagghetti nuolaužų krūvelę ir PENNE krūvelę, tai nufotografuoti net nebuvo progos. :)


Vienintelis variantas, kurį spėjau nufotografuoti buvo PENNE ežiukas. Na tikrai buvo puikus užsiėmimas!!!

Po to pradėjau ieškoti daugiau žaidimų su makaronais, tai pasirodo yra labai populiarus žaidimas, kai burnoje laikai spagghetti ir ant jo turi surinkti PENNE makaronus:

(Nuotrauka iš: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/27/a9/88/27a98848c2ba0d56fa35cd3bf3a5a279.jpg)

Tiesa, mano vaikai dar labai maži, tai šis užsiėmimas manau labiau tiktų tėveliams.

Jei kalbant apie makaronų tikrąją paskirtį, tai kietųjų kviečių makaronai yra geri tuo, kad:
  • Juose yra gausu ląstelienos, kuri padeda šalinti organizmo toksinus;
  • Daug baltymų (100g sauso produkto yra 15% baltymų dienos normos);
  • Yra B grupės vitaminų;
  • Makaronuose taip pat daug mineralų - kalio, geležies, fosforo, kalcio ir daug kitų gerų savybių.

Iš tiesų tokie makaronai, kuriuos gamina Lietuvoje net gi neskaitomi makaronais. Italijoje tokie produktai gali būti vadinami tik "makaronų gaminiais", o ne makaronais, nes tikri makaronai gali būti pagaminti tik iš kietųjų kviečių.

Ne kartą girdėjome, kad "Makaronai į kūną neina.". Lietuviški makaronai yra tolygūs batonui ir jie į kūną "eina", dar ir kaip. Itališki makaronai gaminami iš kietųjų kviečių turi naudingų medžiagų, o dėl sudėtingesnių, lėčiau pasisavinamų angliavandenių į kūną "eina" daug mažiau ir sotumo pavalgius jausmas išlieka ilgiau.

Jei visgi jūsų šeimoje yra būtini makaronai, tai siūlau rinktis tik kokybiškus makaronus, kad tai būtų ne tik alkio malšinimas, o turėtų ir organizmui naudingų medžiagų. :)

Taip pat "ALCE NERO" produkcijai "Bio Sala" parduotuvėse visoje Lietuvoje ir internete vasario mėnesį nuolaidos, tad kviečiu išbandyti kokybiškus itališkus produktus pigiau.

Mano blogas visą laiką laukia jūsų, tai pat mane galite sekti facebook paskyroje ir instagram profilyje, kviečiu jungtis ir prie facebook grupės apie pirkinius iki 5 eurų, į kurią keliu savo radinukus iki 5 eurų ir labai laukiu jūsų!

Iki, MadMom

No comments:

Post a Comment